Input:

Ključne novosti novele ZJN-3B - s poudarkom na gradbenih podjetjih

12.8.2021, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 9 minut

1.18 Ključne novosti novele ZJN-3B – s poudarkom na gradbenih podjetjih

mag. Boštjan J. Turk

Novela Zakona o javnem naročanju ZJN-3B je bila sprejeta 13. julija 2021 in bo stopila v veljavo 1. januarja 2022. Gre za obsežnejšo spremembo ZJN-3, ki spreminja nekaj že uveljavljenih institutov, zaradi česar jo morajo poznati naročniki in ponudniki, saj bo vplivala tako na pripravo razpisnih dokumentacij ter vodenje postopkov javnega naročanja, kakor na oddajo ponudb.

Novela na področju javnih naročil prinaša največje spremembe po letu 2015. Do te ponovne spremembe zakona je prišlo z namenom, da bi, kot pri vseh gradnjah, tudi pri teh skrajšali upravne postopke. Z omenjeno novelo se skuša doseči cilje, zastavljene v strategiji Evropa 2020, ki vključuje predvsem trajnostno in celostno rast.

Novela nekoliko spreminja poenostavljeni postopek javnih naročil male vrednosti, odpravlja nekatere administrativne obveznosti na strani naročnikov (npr. poenostavljeno poročanje pri okvirnih sporazumih) in dopušča več prožnosti, ureja nekatere določbe na področju prekrškov, uvaja spremenjene mejne vrednosti za evidenčna javna naročila in naročila male vrednosti, ter uvaja spremembe glede diskrecijske pravice naročnika.

V nadaljevanju je povzetek ključnih novosti s področja javnega naročanja, v katerem so predstavljene konkretne spremembe novele ZJN-3B, še posebej s poudarkom na vsem, kar je smiselno, da poznajo gradbena podjetja oziroma njihovi ponudniki.

Odprava administrativnih ovir v postopkih naročil male vrednosti

Spremembe zasledujejo dva pomembna cilja in sicer: poenostaviti postopek in odpraviti administrativne ovire za javno naročanje pri


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih