Input:

Oblikovanje cene materialov - franko gradbišče

11.9.2014, , Vir: Verlag Dashöfer

8.13 Oblikovanje cene materialov - franko gradbišče

Štefan Žemva

Ves material, ki ga potrebujemo za izvedbo del na objektu, moramo transportirati na lokacijo objekta. S spremembo lokacije materiala nastajajo stroški, ki jih moramo dodati ceni, ki jo ima material na izvoru oziroma pri proizvajalcu. Ker se transport vrši izven gradbišča oziroma do gradbišča, imenujemo to vrsto transporta zunanji transport. Ceni, kateri dodamo še stroške transportiranja, rečemo cena franko gradbišče.

Kaj je franko?

Franko je trgovski izraz ali klavzula, ki pomeni, da je prodajalec dolžan dostaviti na svoje stroške blago do kraja navedenega v pogodbi (fakturi) in je običajno povezan z navedbo kraja, lokacije ali sredstva za prevoz. Primeri za to so:

  • Franko naloženo – pomeni, da so v fakturni ceni prodajalca upoštevani tudi stroški za nakladanje na transportno sredstvo, ki ga oskrbi kupec.

  • Franko naloženo kamion gradbišče – pomeni, da so v fakturni ceni prodajalca upoštevani tudi stroški nakladanja in prevoza do gradbišča. Stroški razkladanja so že obveza in breme kupca. Tudi stojnina vozila je v breme kupca zaradi neorganiziranega razkladanja.

  • Franko nakladalna postaja – pomeni, da so v fakturni ceni prodajalca upoštevani le stroški do nakladalnega mesta, vsi nadaljnji stroški za prekladanje na drugo transportno sredstvo, transport na gradbišče, razkladanje, itd. pa oskrbi kupec na svoje stroške.

  • Franko vgrajeno ali montirano – pomeni, da so v fakturni ceni prodajalca oziroma proizvajalca (podizvajalca) upoštevani vsi stroški od izdelave, nakladanja in razkladanja transportnega sredstva, zunanji transporti, notranji transporti


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih